KATA în clasă - sesiuni și kituri gratuite pentru școli

KATA este un mod de a practica o abilitate.

”KATA în clasă” (KiC)este un exercițiu experiențial dezvoltat de Mike Rother (Toyota KATA, credit katatogrow.com) pentru școli care antrenează gândirea științifică.

Am rezonat foarte mult cu acest program care împărtășește motto-ul nostru: ”De la potențial la performanță” așa că am decis să-l susținem și să-l facem cunoscut unui număr cât mai mare de școli. Concret, venim gratuit în școli, derulăm acest exercițiu la clasă cu elevi și profesori și echipăm școlile cu un kit de materiale și toate resursele necesare pentru ca profesorii să poată aplica KiC cât mai curând pentru elevii lor.

Care sunt beneficiile programului?

Prin aplicarea “Kata în Clasă” (Kata in the Classroom - KiC) educatorii și elevii pot transforma procesul educațional într-o practică eficientă care antrenează:

 Gândirea științifică - generarea și experimentarea de soluții diferite pentru a depăși obstacole, precum și organizarea și analizarea acestor idei

 Colaborarea și comunicarea – prin lucrul în echipă pentru a selecta cele mai potrivite idei dar și prin exersarea punerii lor în aplicare 

 Mentalitate flexibilă - cum ne exersăm stabilirea și atingerea unor obiective din ce în ce mai provocatoare, chiar dacă pe parcurs apar și eșecuri

 

Cine poate beneficia de acest program?

Acest exercițiu se adresează în principal școlilor însă are aplicabilitate în orice domeniu de dezvoltare.

Noi am aplicat acest exercițiu cu elevi din clasele III-VI. (am derulat exercițiul cu peste 350 de elevi in 2023)

 Pentru e crește impactul acestui program,  obiectivul nostru principal este să predăm acest instrument profesorilor de la învățământul primar și gimnazial. (grupă de min. 15 persoane)

Cum se desfășoară concret KATA în clasă?

Exercițiul Kata în clasă (KiC) oferă participanților ocazia să descopere modelul Improvement KATA printr-o activitate practică, experiențială. 

Durata: 50 de minute – exercițul KATA

              30-50 de minute – debrief/reflecție ghidată despre aplicabilitatea modelului în învățare

Locație:  Sala de clasă

Aranjare clasă: insule de lucru pentru echipe de 4-5 persoane

Materiale necesare: Puzzle-uri, fișe de lucru, planșe (puse le dispoziție gratuit de noi sau care se pot descărca de la linkurile de mai jos)

 

Cum pot afla mai multe despre KATA în clasă?

 Informațiile sunt disponibile gratuit la linkurile de mai jos. Le puteți folosi și le puteți împărtăși cu alți colegi doar în mod gratuit.

  • Credit și materiale dezvoltate de alți profesori la nivel internațional: katatogrow.com

Prezentare în limba română și alte resurse pentru pregătirea programului: kataschool.ro

Resursele adaptate de Asociația Ascendis prezente în kitul de materiale se găsesc la linkurile de mai jos. Le puteți downloada și folosi în activitate.

Kitul de implementare KATA în clasă conține:

1. Fișa introductivă pentru etapa de probă și scrierea ideilor de îmbunătățire [DESCARCĂ DOCUMENTUL](o fișă pentru fiecare echipă)

2. Fișa de experimente [DESCARCĂ DOCUMENTUL] -format A3 (o fișă pentru fiecare echipă)

3. Card de reflecție [DESCARCĂ DOCUMENTUL] (față-verso, minimum un card per echipă, ideal câte un card pentru fiecare participant)

4. Schemă model KATA improvement  [DESCARCĂ DOCUMENTUL] - un afiș per clasă

5. Puzzle-uri identice de 15 piese - aici puteți experimenta și cu alte materiale de construcție (turnuri, machete de hârtie, etc.)

6. Mai sunt necesare instrumente de scris - preferabil să evidențiați cu verde și roșu provocarea/obiectivul principal și experimentele realizate - și  un cronometru per echipă - aici pot fi folosite aplicațiile de pe telefonul mobil.

Cum pot susține acest program pentru a ajunge în cât mai multe școli?

  1. Trimiteți aceste informații școlilor sau asociațiilor de profesori. Vom răspunde tuturor și vom face tot posibilul să ajungem în cât mai multe școli din țară.
  2. Spuneți-ne dacă aveți nevoie de suport pentru a preda mai departe acest instrument către alți profesori sau părinți. Suntem gata să ajutăm chiar dacă nu reușim să ajungem în școala dumneavoastră!
  3. Împărtășiți cu noi practici și contexte noi în care ați folosit modelul Improvement KATA. Suntem bucuroși să distribuim metode noi de lucru și inspirație pentru profesorii din comunitatea noastră.

Așteptăm mesajele voastre la office@asociatia-ascendis.ro