Cinci lucruri pe care le-am învățat în perioada de izolare

Ultimele luni au fost extrem de intense  și ne-au oferit multe șanse de a încerca lucruri noi. Ne-am întâlnit online cu peste 700 de învățători, profesori, consilieri școlari, directori și oameni din ONG-uri conectați la mediul educațional. Tehnologia ne-a permis să ajungem în peste 230 de școli din România și Republica Moldova și am putut organiza atât webinarii deschise tuturor cât și clase virtuale (cu 8-10 participanți) în care persoane din diferite instituții au învățat au putut face schimb de experiență.

Ne-am bucurat să fim alături de atâtea minți curioase care își doresc să fie mai buni pentru elevi și pentru echipa lor. Am simțit nevoia de conectare a profesorilor care au experimentat noi metode și platforme, dar în continuare își doresc mai multă claritate.

La final, am tras câteva concluzii. Câteva subiecte care credem că merită atenție și în continuare:

1.      Rezistența la stres, reziliența emoțională pot fi antrenate și oferă premisele unui mediu de lucru eficient și sănătos.

2.      E necesară înțelegerea și asumarea unei noi valențe a disciplinei – cea mentală. Factorii externi care ne motivau (comunitatea, mediul, interactiunea fata in fata) au dispărut. Cei interiori, precum automotivația, devin foarte importanți.

3.      Pentru a putea ieși din situații de criză e important să înțelegem legătura și raportul dintre abilitățile si resursele pe care le avem și efortul pe care suntem dispuși să îl facem. Cu cât mai mult efort suntem dispuși să investim (growth mindset), cu atât mai ușor putem face față provocărilor.

4.      Relaționarea și comunitățile creează un ecosistem nou pentru învățare: colegii profesori, elevii și părinții sunt mai conectați, însă comunicarea poate deveni opțională sau conflictuală foarte rapid. E nevoie de asertivitate, feedback și negociere.

5.      Pentru a cultiva un nou mod de învățare, dimensiunea participativă și responsabilitatea pentru propria dezvoltare sunt esențiale.

Programele noastre continuă și în vacanță. Pentru cei interesați de suport, sau programe personalizate, adresa la care ne puteți contacta este office@asociatia-ascendis.ro. Continuăm să oferim coaching pro bono pentru directori până la finalul lunii iunie 2020.

Pentru a fi la curent cu noile oportunități și teme ce vor completa programul Asociației Ascendis pentru educație, puteți urmări pagina dedicată profesorilor AICI, pe cea a directorilor AICI, sau pagina de Facebook AICI.