A fost un an plin în Asociația Ascendis. Am început proiecte noi, am cunoscut oameni și organizații din contexte diferite și am dezvoltat soluții pe termen lung. Toate acestea s-au înscris în misiunea noastră de a susține educația din România prin sprijinirea evoluției oamenilor și a organizațiilor.
Acest lucru s-a materializat în 72 de zile de training pro bono și multe alte ore de implicare a trainerilor din echipa Ascendis.
„Școala profesorilor”
Dorim să contribuim la schimbarea climatului din școli, astfel că ne-am concentrat asupra instruirii și îndrumării educatorilor: peste 480 de profesori au interacționat cu noi, iar apoi au exersat cele învățate în relația pe care o au zi de zi cu peste 44.000 de copii.
• Am fost în peste 20 de școli din 7 județe, școli din orașe și sate, unde am lucrat cu echipele de profesori. Întâlnirile au inclus sesiuni de training, simulări, workshopuri și follow-up prin microlearning, în funcție de nevoile echipei.
• Am participat la patru conferințe dedicate profesorilor în Ploiești, Constanța, Tecuci și Ilfov.
• Subiectele abordate au fost legate de comunicare, leadership, managementul conflictului, mind management, inteligență emoțională, digitalizare și dezvoltarea echipei.
Potențialul tinerilor, scos la lumină
În relația cu tinerii ne-am concentrat pe proiecte și instrumente care să le dea curaj printr-o mai bună înțelegere a propriului potențial și a impactului lor asupra lumii.
• 450 de studenți și 220 de elevi din licee au participat la sesiuni despre leadership, dezvoltarea echipei, comunicare, inteligență emoțională, public speaking etc.
• Academia de leadership Ascendis și-a deschis porțile pentru 20 de tineri din patru licee din Timișoara, în cadrul unui parteneriat cu un ONG local. În ianuarie 2020, liceenii vor participa la ultima sesiune de formare și vor lansa implementarea proiectelor pe care le-au pregătit în folosul comunității. După acest training susținut, adolescenții au cunoștințe în domenii precum comunicare, negociere, echipă și project management. Și se pot baza pe sprijinul Asociației Ascendis și pentru a le pune în practică.
• Am acordat câte o bursă lunară pentru două eleve care au început liceul în orașe mai îndepărtate de casă. Angajamentul nostru este unul pe termen lung și ne dorim să putem susține pasiunile și potențialul acestor tinere la început de drum.
• Am creionat, în baza competențelor viitorului, seturi de trăsături comportamentale pe care elevii și profesorii să le aibă în vedere și să le integreze în parcursul educațional.
Proiecte și nevoi variate
Alături de ONG-uri am cunoscut voluntari dedicați, echipe și cauze cu încărcături emoționale și de lucru extrem de provocatoare. De asemenea, am explorat medii noi, lucrând deseori și cu partenerii acestora în proiecte care au reprezentat, fiecare în parte, o provocare pentru noi:
• Sesiuni de formare pentru ONG-uri organizate pe subiecte necesare oamenilor în lucrul zilnic (comunicare, negociere, design thinking etc.), cât și întâlniri care să consolideze echipa și să dezvolte proiecte cu o viziune mai clară.
• Ecosistem educațional pentru cariera potrivită - Un proiect pilot de tip sistemic, în care am lucrat alături de o companie, elevi de liceu, profesori și o organizație non-profit. Scopul a fost ca elevii să-și identifice punctele forte, partenerii - angajator și ONG - să recruteze în baza unui profil căutat, iar profesorii să beneficieze de formare în aria comunicării și schimbării. Asociația a pus în aplicare un instrument de evaluare și consiliere vocațională, furnizând totodată și training personalizat pentru profesori, construind astfel un teren comun de dialog cu toate părțile implicate în școală.
• Pagini despre a fi Împreună - Dialoguri despre schimbări în echipă îndrumate de facilitatorii noștri, despre noi metode de a regândi relațiile cu partenerii, dar și despre ce îi ține pe acești oameni motivați în cauze în care eșecul sau chiar moartea par a fi tot mai prezente.
• Șanse pentru reintegrare - În cadrul întâlnirii voluntarilor și personalului din penitenciare organizate și găzduite de asociație, am creat un mediu deschis pentru discuții despre reintegrare, despre nevoi emoționale acute și despre relațiile dintre oameni. Și mai ales despre cum îi ajută toate acestea să facă echipă.
• Teambuilding caritabil – Am coordonat echipe corporate numeroase în activități de renovare, dotare laboratoare și reinventare a spațiilor comune și de lectură din școli. Un efort concentrat și cu mult sens pentru un spațiu de învățare în care elevii și profesorii să se simtă bine. Am contribuit ca parteneri la o gală de strângere de fonduri, în cadrul căreia am oferit spre licitație, în favoarea cauzei, un teambuilding. Costul acestuia a fost donat în întregime pentru susținerea de activități educaționale și medicale.
Încheiem cu un alt proiect foarte drag, început la final de an alături de o școală din Lugoj. Pe lângă trainingul oferit profesorilor, am inițiat o serie de întâlniri lunare cu diriginți și părinți. Din dialogul lor au rezultat câteva arii principale în care este nevoie de resurse și de un efort comun îndreptate în interesul copiilor.
Acesta este traseul nostru pentru 2020 în această echipă profesori-părinți. Urmează să identificăm împreună activități și soluții pentru dezvoltarea elevilor, contribuind cu toții ca resurse în comunitate.
Inspirați de toate acestea, ne dorim să continuăm și să le mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături și care au avut încredere în noi în acest an. Ne dorim să facem echipă cu cât mai multe tipuri de parteneri interesați să construiască împreună un mediu ce încurajează educația de calitate în România.
Așteptăm mesaje și propuneri de la toți cei care și-au propus să contribuie în 2020 la educația din comunitatea lor pe adresa: office@asociatia-ascendis.ro.